Gezichtsbedrog dat de sterren van Hollywood vervormd

Sean Murphy, ex student psichologie, die nu onderzoekers bij de Queensland universiteit in Australie helpt, heeft daar bij toeval het effekt van verwringing ontdekt: als eerste heeft hij een serie achtereenvolgende beelden op You Tube gezet, die hij de naam “Ugly face Illusion” heeft gegeven, wat als tweede is geklassificeerd bij het concours “Best Illusion of the Year”.

De beelden geven een serie van twee paar foto’s van bekende mensen weer, die allemaal tot de Hollywood wereld behoren, die snel achterelkaar gezet zijn. Onder deze personen kun je makkelijk beroemdheden herkennen, zoals Tom Cruise, Brad Pitt, Jennifer Aniston, Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Jessica Alba, Halle Berry, Nicole Kidman, George Clooney en Sandra Bullock, die we zonder meer allemaal knap vinden.

Sean Murphy heeft gezien dat foto’s die snel achtereenvolgend genomen zijn een verwringing te werk stellen door beeld-illusie. Deze metode laat het menselijk oog iets zien wat niet is, dat dus in staat is om het menselijk zicht voor de gek te houden, de gezichten lijken verdraaid.

Probeer maar is naar een bepaald punt op het scherm te kijken, en dat een paar minuten vol te houden zonder weg te kijken, dan, na enkele minuten kun je gaan genieten van het spektakel: de knapste acteurs zullen niet meer perfect lijken zoals gewoonlijk, ze zullen niet meer als knap gezien worden zoals normaal gesproken, maar integendeel zullen ze verbazingwekkend lelijk zijn geworden, onherkenbaar en verwrongen.

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat ze worden vervormd tot echte monsters, de een zonder tanden, de ander zonder haar of zonder wenkbrauwen. Deze grappige gezichts-illusie accentueerd eigenlijk kleine gebreken en de bijzonderheden van het gezicht, zoals rondere en uitpuilende ogen, een hoog voorhoofd of een plat gezicht, waardoor er een caricatuur ontstaat van de persoon.

Het gezicht enkel een voor een genomen, kan nog knap lijken, maar het is het verschil tussen de gezichten die deze abrupte verandering teweeg brengt: bedenk maar dat grote ogen die vooraf zijn gegaan aan kleine ogen een onevenredig effect hebben.

Gezichtsbedrog van Hollywood sterren